2022. október 03. 09:00 - olvassAmarával

Az olasz meló

Viola Ardone felfedezése

img-20220930-wa0001.jpgKedves Olvasó!

Üdvözöllek újra!

Úgy tűnik, valami különleges vonzódásom van a nápolyi írónőkhöz. Elena Ferrante, a Nápolyi regények sorozat és egyéb fantasztikus könyvek szerzője után nemrégiben felfeledeztem Viola Ardonét. Ő is Nápolyban született, az írás mellett egyébként gimnáziumban tanít (!) latint és olaszt. Szeptemberben jelent meg az Oliva Denaro című regénye, és ebből az alkalomból volt egy beszélgetés vele pénteken a Millennárison, a ma véget ért 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. Öröm volt hallgatni őt! Rendkívül szimpatikus és megnyerő, ahogy beszél a történeteiről, a karaktereiről, az írásról és egyáltalán Olaszországról. Nagyon nagy rajongója lettem, Viola Ardone egész karaktere nagyon közel áll hozzám. A nálunk megjelent előző könyvét, a Gyerekvonatot éppen most olvasom, már a vége felé járok, de bevallom őszintén, nem könnyű úgy olvasni, hogy az ember elolvas két oldalt, majd öt percig sír.

Gyerekvonat

Magyarországon az Athenaeum Kiadó gondozásában jelent meg Ardone Gyerekvonat című műve, amely a 2018-as frankfurti könyvvásár egyik irodalmi szenzációja volt. Nem véletlenül. Rendkívül megindító történet egy kisfiúról, Amerigo Speranzáról, aki a déli nyomor elől "menekülve" írástudatlan édesanyja bölcs belátásának köszönhetően elmegy a gyerekvonattal északra, Modenába, hogy ott egy helybéli család gondoskodjon róla, és egy kicsit megerősödjön. A második világháború után járunk, 1946-ban. Akkoriban Nápolyban és egész Dél-Olaszországban a nyomor volt az úr, amely nem kímélt sem gyereket, sem senkit.

A történet alapja valós: a déli régióból árván, félárván maradt, nehézsorsú gyermekek százait vonatoztatták északi családokhoz pár hónapra, hogy ott egy kicsit felhízlalják őket, tanuljanak és elfeledhessék a háború borzalmait. A gyermekmentő mozgalmat az Olasz Nőszövetség és az Olasz Kommunista Párt kezdeményezte.

Amerigo karakterét sok száz kisgyermek ihlette, akik félelmüket leküzdve felszálltak a vonatokra, és útnak indultak az ismeretlenbe. Mert az "éhség erősebb a félelemnél." Egy ilyen "kaland" persze nem múlik el nyom nélkül. Amikor főhősünk visszatér Nápolyba, már nem úgy néz szeretett szülővárosára és édesanyjára sem, mint az útja előtt. Megváltozik, mert kinyílt előtte a világ, és látta, hogy másként is lehet.

Nem egy könnyen feledhető történet, meglehetősen sok rétege van, Ardone rengeteg szimbolikát használ (ott van például egyből Amerigo vezetékneve: Speranza = remény, a fogadó család vezetékneve pedig Benvenuti = Isten hozott), a sínek is szimbolikus jelentőségűek.

Oliva Denaro

Ezek után nagyon kíváncsi vagyok az új regényre, az Oliva Denarora. Amennyire a beszélgetésből és a fülszövegből kiderül, ez egy nagyon más típusú történet, mint Amerigoé.

A főszereplője egy 15 éves lány, Oliva, akit megerőszakol egy férfi, és ezzel arra akarja kényszeríteni, hogy hozzá menjen feleségül. Ezt hívták "rehabilitációs házasságnak", amely egy létező jogi kategória volt egészen 1981-ig (!!!) Olaszországban. Oliva ezt megtagadja, és ebből bontakozik ki a könyv cselekménye.

Ardonera jellemző, hogy a témáit mindig a való életből meríti. Nincs ez másként az Oliva Denaro esetében sem, a történet valóban a '60-as évek Sziciliájában gyökerezik, amikor is egy Franca Viola nevű fiatal lányt elrabol egy férfi, és megerőszakolja többször is, hogy kénytelen legyen hozzá menni feleségül. Ugyanis abban az időben, ha egy lány nem szüzen ment férjhez, nem volt értéke(!). Franca Viola ebbe nem nyugodott bele, nem ment feleségül erőszaktevőjéhez, sőt hosszú, ádáz bírósági harcok árán elérte, hogy a férfit tíz évre börtönbe zárják.

Egy szó, mint száz, olvassatok Viola Ardone-könyveket, mert hősei a hétköznapi kisemberek, akik leküzdik félelmeiket, és kiállnak magukért. Sokat tanulhatunk tőlük.

Viszont, ha egy tanácsot adhatok, mindenképpen készítsetek be papírzsebkendőt!

Franca Viola története az alabbi linken olvasható angolul: https://en.wikipedia.org/wiki/Franca_Viola

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://olvassamaraval.blog.hu/api/trackback/id/tr6317945316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása