2023. augusztus 02. 09:00 - olvassAmarával

Isabel Allende 81!

15 érdekesség, amit tuti nem tudtál a ma szülinapos Isabel Allendéről

400px-isabel_allende_001.jpgMa ünnepli 81. születésnapját Isabel Allende chilei írónő. Ennek alkalmából összeszedtem Nektek 15 érdekességet az írónőről.

1. 1942. augusztus 2-án született Limában, Peru fővárosában, ahol apja chilei nagykövetként szolgált. Tomás Allende Pesceque volt az, aki megtanította lányát az irodalom szeretetére.

2. A szülei sajnos elváltak és néhány évvel később édesanyja ismét férjhez ment egy diplomatához. Isabel eleinte La Pazban tanult az amerikai iskolában, majd később más latin-amerikai és európai országok iskoláiban, illetve többek között Bejrútban. Ezek után nem csoda hát, hogy széleskörű látásmód jellemzi, amelyet kezdetben újságíróként kamatoztatott.

3. Szerkesztőként és rovatvezetőként dolgozott nyomtatott sajtóban és televízióban egyaránt, miközben színdarabokat és gyermekmeséket írt.

4. 1960-tól az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének (FAO) chilei részlegén is dolgozott.

5. Aktív feminista vált belőle, 1973-ban megalapította többedmagával Chile első feminista lapját, a Paula magazint, melynek tanácsadó rovatát vezette.

Feminizmusáról egyszer így vallott:
Egész életemben feminista voltam, feminista ügyekért harcoltam. Fiatalkoromban agresszívan tettem, akkoriban harcos voltam. Mostanra egyre inkább tisztában vagyok azzal, hogy az alapvető dolgokat nekünk, férfiaknak és nőknek együtt kell felfedeznünk és ez az, ami tényleg összehozhat bennünket. De nehogy félreértsék: feminista vagyok, és nagyon büszke vagyok erre.

6. 1973. szeptember 11-én, a Pinochet-puccs során Chilében meggyilkolják Salvador Allende elnököt, és egy majd' 20 éves diktatúra veszi kezdetét az országban. Isabelnek, aki másodunokahúga a demokratikusan megválasztott, szocialista Allende elnöknek, családjával együtt menekülnie kell. Venezuelában - Caracasban -telepednek le.

7. Csak 1990-ben tér vissza Chilébe, ahol átveszi a Gabriela Mistral-díjat, amelyet 1979-ben alapítottak a Nobel-díjas Gabriela Mistral chilei költőnő emlékére.

la_casa_de_los_espiritu.jpgElső regénye: La Casa de los Espiritus (Kísértetház)

8. 1981-ben meghalt a 99 éves nagyapja, ami mélyen megrendítette az írónőt. Elkezdett neki írni egy levelet, amely levél az első és leghíresebb regénye kézirata lett később. Ez a Kísértetház (La Casa de los Espiritus), amely 1982-ben jelent meg. Nem sokkal később egyébként nagysikerű filmet is forgattak belőle, parádés szeresposztsással: Jeremy Irons, Meryl Streep, Glenn Close, Winona Ryder és Antonio Banderas játszottak benne.

9. 1993-ban amerikai állampolgárságot kapott.

10. Életét és sikereit szörnyű tragédia árnyékolta be: 1992-ben, 29 éves korában meghalt a lánya, Paula porfíriában, egy ritka anyagcsere-betegségben.

11. Paula című regényében neki állít emléket.

12. Van egy alapítványa, az Isabel Allende Foundation, amelyet 1996-ban alapított, lánya tiszteletére. Az alapítvány non-profit szervezeteknek nyújt világszerte támogatást nők és lányok helyzetének javítására.

13. Regényei világszerte több, mint 77 millió példányban jelentek meg, és 42 nyelvre fordították le őket. Úgy tartják, hogy ő a világon a legolvasottabb spanyol ajkú írónő.

14. Legújabb regénye 2023-ban jelent meg, a címe: El viento conoce mi nombre (Magyarul kb. A szél ismeri a nevemet). Én még nem találkoztam vele magyar fordításban a könyvesboltokban, de reménykedjünk! Viszont jó spanyolosok előnyben! A Cervantes Intézet könyvtárában, ami egyébként egy csodahely, megtalálható.

15. Ezzel együtt eddig összesen 26 könyve jelent meg.

¡Feliz cumpleaños Isabel Allende!

 

Fotó1: wikipedia

Fotó2: Moly.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://olvassamaraval.blog.hu/api/trackback/id/tr4118184239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása