2023. november 14. 09:30 - olvassAmarával

Tabu-e szexbe menekülni a gyász elől?

Kedves Olvasó!

Régen találkoztunk. Üdvözöllek újra!

Egy nem mindennapi könyvről szeretnék ma mesélni neked, amelybe teljesen véletlenül botlottam bele egy könyvesbolti bóklászás során. Rendkívül hálás vagyok érte, hogy felfedeztem ezt a művet és találkozhattam fantasztikus, elképesztő személyiségű írójával.

magunknak_mondjuk.jpgMagunknak mondjuk

“Készen állsz?-kérdeztem. Megszorítottad a kezem. Na és te? kérdeztél vissza. Nem emlékszem, mit válaszoltam. “ Elena és Mario a kórházban, Mario halálos ágyánál folytatják le ezt a párbeszédet Andrés Neuman Magunknak mondjuk című könyvében, amely a Margó Könyvek sorozatban jelent meg Eöry Zsófia fordításában. A szerzőnek ez az első Magyarországon kiadott könyve.

Az argentin-spanyol író műve olyan tabunak számító témákat dolgoz fel, mint a halál, a haldoklás, a haldokló ápolása. Egyrészt provokatív, másrészt rendkívül érzékeny regény ez a mindössze 178 oldalas alkotás. Szerintem hiánypótló mű.

Az alaptörténet: Mario, az apa, aki tudja, hogy halálos beteg, szeretne a 10 éves fiának még egy utolsó, életre szóló emléket adni. Így elmennek egy hosszabb útra, Pedróval, a kamionnal. A három szereplő - Mario, a felesége, Elena és a kisfiuk, Lito - meséli a történetet, ki-ki a maga szemszögéből. Már a könyv elején tudjuk, mi lesz a vége. Nem is a történet maga a legfontosabb, hanem a közben a szereplőkben lezajló belső, lelki folyamatok. Ezekről ír végtelenül finoman és értően Andrés Neuman.

Nem volt könnyű olvasni, bevallom, mert közben elszorult a szívem nagyon sokszor. Vajon kinek rosszabb? Annak, aki elmegy, és már nem lehet többé része a szerettei, a gyermeke éltének? Vagy annak, aki itt marad, és meg kell küzdenie a gyásszal, a hiánnyal, a temetés körüli bürokráciával (szerintem erre sokan nem is gondolunk) és azzal, hogy egy ekkora veszteség után másnap van bőr a képén a Napnak újra felkelni? És az élet megy tovább. Micsoda döbbenetes közhely!

Rengeteg kérdés cikázott a fejemben a regény olvasása közben. Ezeket szeretném most megosztani veled.

Mikor kezdődik a gyász? A szerettünk halála után? Vagy egy ilyen helyzetben, amikor egy hosszú betegség előzi meg, már a diagnózissal kezdetét veszi? Fel lehet rá készülni? Persze, nyilván az eszeddel tudod, hogy be fog következni, de a lelkedben fel tudsz készülni? Szerintem nem, mert végig vársz egy csodára a szíved legeslegmélyén.

Elena, aki odaadóan ápolja a férjét először otthonukban, majd a betegség előrehaladtával a kórházban, szinte összeroppan az elviselhetetlen teher alatt. Minden napja színtiszta aggódás. Mindenki máshogy küzd meg egy ilyen helyzettel. Neuman regényében az anya egy szexuális viszonyba kezd valakivel, hogy egy kicsit elmeneküljön a problémák elől, vagy talán azért, hogy büntesse magát a lelkiismeret-furdalással, és legyen oka bűntudatot érezni. Ez szerintem szélsőség, de vajon van-e jogunk elítélni őt? Én el sem tudom képzelni, hogy mit tennék Elena helyében. És ezen a ponton szeretném megemlíteni azokat az embereket, akik a szerettüket ápolják és fáradságot nem ismerve nap nap után gondoskodnak róluk a megannyi más kötelező teendő mellett. Ez a könyv főhajtás a szerettüket ápolók előtt.

Szerintem a regényben is nagyon szépen kirajzolódik, talán el is hangzik, hogy ilyenkor ezek az emberek egyedül maradnak a fájdalommal. Hiába van melletted a családod többi része vagy a barátaid, ők a legeslegjobb szándék mellett sem tudnak segíteni, hiszen nem élik át ezt a helyzetet olyan intenzitással, mint mondjuk egy házaspár. Ki is szakadnál egy kicsit ebből az elviselhetetlen őrületből, de akkor bűntudatod van, mint Elenának, hogy hogyan meri jól érezni magát, miközben a férje haldoklik. Egészen abszurd helyzet.

Az idő kérdését is felveti ez a remekmű. Van egy rész a regényben, amikor Mario és Lito úton vannak, és az apa azt mondja a kisfiának, hogy igyanak meg valamit. Bármit vesz neki. Lito egy Fantát kér. Még csak kisfiú, aki nem érti az alaphelyzetet, igazából el sem mondták neki a szülei.

Aljas dolog ez az idő! Mindennek megvan a maga ideje, mondják, de mi van, ha neked már nincsen időd? Pedig annyi mindent csinálnál még, annyi mindent tanítanál még a gyerekednek. De tudod, hogy már nem teheted meg, mert elfogyott a rád kiszabott idő. Nap nap után menetelni a saját halálod felé. Igen, tudom, mindenki ezt csinálja, hiszen minden egyes emberi életnek egyszer vége szakad. De azért az nagyon nem mindegy, hogy mikor és hogyan, és főleg, hogy tudsz-e róla, hogy a tiéd mikor ér véget.

Ezért nagyon fantasztikus szimbólum az utazás. Andrés Neuman szerint - és ezzel a legmesszebbmenőkig egyet tudok érteni - az élet is igazából egy utazás. Egy cél felé halad, a halál felé, de nem célba érés a lényeg, hanem az, amit az úton átélsz, amit megteszel és ami farag rajtad. Mivel az időnk véges, bármennyire is nem ezt gondoljuk mindaddig, amíg nem üt be a krach, meg kell tanulnunk élvezni és kiélvezni minden percét ennek az utazásnak. Nem szabad halogatni semmit, még olyan felkiáltással sem, hogy az alkalmas időre várok. Nem. Az alkalmas idő éppen a Most. Mert holnap már lehet, hogy késő lesz.

andressel.jpgSzívből ajánlom mindenkinek Andrés Neuman könyvét, és nagyon várom, hogy megjelenjen a többi regénye is magyarul, mert szükségünk van Andrés bölcsességére szerintem mindannyiunknak.

 

 

 

 

 

ANDRÉS NEUMAN: Andrés Neuman Buenos Airesben született 1977-ben. 13 éves volt, amikor szüleivel és testvérével a spanyolországi Granadába költöztek. Azóta ott él, és a granadai egyetemen tanít latin-amerikai irodalmat. A spanyol-ajkú világban szupersztárnak számító írónak eddig 7 regénye, 7 verses kötete és 4 novelláskötete jelent meg. Az idei Őszi Margó Irodalmi Fesztiválon volt szerencsénk őt megismerni, ahol Valuska Lászlóval bemutatták a hazai közönségnek Magunknak mondjuk című kötetét.

 

képek forrása:

fotó 1: Líra.hu

foto 2: olvassamaraval.blog.hu 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://olvassamaraval.blog.hu/api/trackback/id/tr1218257801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása