2023. december 13. 10:30 - olvassAmarával

Hogyan meséljünk az ötéveseknek a családi ünnepek fontosságáról?

Kedves Olvasó!

almas_pite.jpgÍgy advent idején különösen ajánlom figyelmedbe Finy Petra Almás pite című, nemrégiben megjelent mesekönyvét. Igen, egy mesekönyvet. Eddig én Finy Petrát nem erről az oldaláról ismertem. 2020 elején az Akkor is című regénye éppen akkor talált meg, amikor a legnagyobb szükségem volt rá. Persze tudtam, hogy gyermekkönyvek szerzője is, de mesekönyvet most először olvastam tőle. És nagyon jólesett. Az Almás pite egy igazán szívmelengető könyv. A legkülönfélébb családi ünnepekről van benne szó, a születésnaptól az esküvőn át a házassági évfordulóig, és természetesen a karácsony is helyet kapott a fontos családi ünnepek történetei között.

Az írónő végtelenül kedves bájjal, humorral mesél a gyerekeknek (és a már sajnos csak lélekben gyerekeknek) a szerető család fontosságáról. Arról, hogy egy család mitől is család igazán. Manapság, amikor mindenki ezerfelé szakad a munka és a megélhetés miatt, szerintem ez nagyon fontos téma. És nem is olyan könnyű erről a gyerekeknek beszélni. Mégis, ezt a mesekönyvet lapozgatva olyan érzésem volt, hogy Petrának ez egyáltalán nem okoz nehézséget. Sőt! Különösen tetszett a könyv nyelvezete. Laza és sztorizós, hiszen gyermekeknek szól, de mégis igazán szép magyar nyelv, amelyen Finy Petra ír. Megragadott az is, ahogy a könyv lapjain a felnőttek a gyerekeket bevonják a család életébe. Szerintem ez is nagyon fontos. A kisgyerek, attól még, hogy kicsi, érezze, hogy ő is fontos tagja a családnak. Nagyon szép példája ennek az Apa piacozik... című mese, amikor a mesetakaró alatt mindenki elmondhatja, mi nyomja a szívét. Bevallom, egyik-másik mese meg-megríkatott, de így karácsony táján mindannyian kicsit érzékenyebbek vagyunk, nem igaz?

A könyv, azon kívül, hogy tartalmas, csodálatosan illusztrált is. A varázslatos rajzokat Bogdán Viki készítette.

Felnőtt fejjel is érdemes elolvasni az Almás pite című mesekönyvet, mert arra tanít, hogy az életet gyermeki játékossággal és kíváncsisággal is lehet élni. Pont úgy, ahogy a mesebeli Virág család teszi. Esküszöm, ahogy olvastam a történeteket, annyira szerettem volna ennek a családnak a tagja lenni.

Tehát, kedves Olvasó!

A következő hétvégén süss egy tálca almás pitét, mellé készíts egy bögre forró csokit, és olvasd el Finy Petra mesekönyvét! Nem fogod megbánni! Ha olyan szerencsés vagy, hogy mindezt egy gyermekkel teheted, még nagyobb lesz az élmény.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://olvassamaraval.blog.hu/api/trackback/id/tr2018280161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása