2022. december 06. 09:30 - olvassAmarával

A kizsákmányoltak elfeledett történetének krónikása

Nobel-díjasok sorozat: Abdulrazak Gurnah

A Nobel-díjasok sorozat második részében a tavalyi nyertesről, Abdulrazak Gurnahról lesz szó.

abdulrazak_gurnah_2022_levagott.jpgGurnah 1948-ban Zanzibárban született, és 1966-ban az arab lakosságot ért üldöztetés elől menekült az Egyesült Királyságba. Utóéletek című regénye – eddig csak ez az egy műve jelent meg magyarul – a kelet-afrikai kolonializációt mutatja be egy család több nemzedékének történetén keresztül. A regénynek hat főhőse van, négy férfi és két nő (!), az ő fejlődéstörténetüket követhetjük a regényben.

Tovább
Szólj hozzá!
2022. november 30. 15:50 - olvassAmarával

Annie Ernaux és egy nemzedék emlékezete?

337px-annie_ernaux_al_salone_del_libro_cropped_1.jpg

Az elkövetkező három héten Nobel-díjas szerzők műveiről fogok írni. Az első rész az idei nyertes Annie Ernaux legnagyobb hatású könyvéről, az Évekről szól, amelyet a hétvégén elolvastam el. Kedden pedig Lévai Katalin jóvoltából volt szerencsém részt venni egy rendkívül inspiráló beszélgetésen a Márai Könyvtárban, melynek témája ez a könyv volt.  Nagyon sok érdekes gondolatot megosztottak a résztvevők. Fantasztikus volt látni, hogy ez a könyv másokat is mennyire megérintett.

 

Tovább
Szólj hozzá!
2022. november 21. 10:30 - olvassAmarával

Hullarablás St. Mary Meadben?

agatha_christie.pngHatalmas Agatha Christie-rajongó vagyok, és nagyon elfogult is az írónővel. Ezt fontosnak tartom már rögtön az elején leszögezni. Megvettem a Helikon Kiadó gondozásában nemrégiben megjelent legújabb novelláskötetet, amelyben 12 új Miss Marple-sztori olvasható. Csak hát kortárs szerzők tollából. És itt bennem felmerült a kérdés, hogy megismételhető-e Agatha Christie teljesítménye.

Tovább
Szólj hozzá!
2022. november 14. 10:03 - olvassAmarával

Ki dönti el, mi az élet értelme?

Gondolatok Janne Teller Semmi című könyvéről

semmi-borito-kicsi.jpg„Semminek nincs értelme. Ezért semmit sem érdemes csinálni.” Erős kezdőmondat egy könyvnek. Mégis ezzel a két mondattal kezdődik Janne Teller Semmi című regénye, amely Dániában 2000-ben jelent meg, és azonnal be is tiltották. Botránykönyvnek minősítették. Majd egy évvel később, 2001-ben megkapta a Dán Kulturális Minisztérium Gyerekkönyv-díját. Dániában azóta kötelező olvasmány. És most már látható a mozikban a regény alapján készült film, ami lényegében hűen visszadja a kultregény üzenetét.

Tovább
Szólj hozzá!
2022. november 08. 09:00 - olvassAmarával

Verset mindenkinek!

Kedves Olvasó!

Egy kisebb szünet után ismét üdvözöllek a blogomon. Vajon szüksége van-e a modern embernek versekre? Tudnak-e a mai kortárs költők olyat alkotni, mint annak idején a nagy klasszikusok? Miben segíthetnek a versek a mai rohanó világban? Egy verses kötetről szól a mai blogposztom.

Tovább
Szólj hozzá!
2022. október 27. 13:55 - olvassAmarával

Művelni akarjuk a diákot a kötelezőkkel, vagy lenyomni a torkán?

 en-blogra.jpg

Kedves Olvasó!

Nemsokára látható lesz a mozikban Janne Teller nagysikerű Semmi című könyvéből készült film. Ebből az apropóból elkezdtem olvasni a könyvet, amely Dániában 2000-ben jelent meg, és óriási botrányt kavart. A megjelenést követően egy évvel viszont már díjat nyert, és kötelező olvasmánnyá tették. Arra gondoltam, hogy ma az eddigiektől eltérően nem egy könyvről fogok mesélni, hanem a véleményemet mondom el a magyar kötelező olvasmányok kapcsán. Hangsúlyozom, a véleményemet, tehát ha Te mást gondolsz a témáról, egészen nyugodtan vitatkozz velem!

Tovább
14 komment
2022. október 21. 15:34 - olvassAmarával

Egy korántsem rózsaszín történet

Krúdy Gyula születésének 144. évfordulójára

Kedves Olvasó!

Elérkeztünk a Lévai Katalin-sorozat harmadik, egyelőre befejező részéhez, amelyben legújabb könyvéről, a Krúdy Rózsájáról fogok mesélni. Nem véletlen, hogy ezt a könyvet mára tartogattam, hiszen ma van Krúdy Gyula születésének 144. évfordulója.

Nekünk az iskolában az Őszi utazás a vörös postakocsin című könyve volt a kötelező olvasmány, és emlékszem kb. három oldal után vágtam be a sarokba annyira nem tetszett. Ekkor úgy 17 éves lehettem. Aztán pár évvel később valahogy újra a kezembe került a könyv és elkezdtem olvasni. Beszippantott. Zsinórban olvastam a Krúdy-könyveket. Azóta már tudom, hogy vannak könyvek, amelyekre meg kell érni fejben és lélekben egyaránt.

Lévai Katalin Krúdy-könyve szerintem többek között azért zseniális, mert ha eddig nem volt az embernek affinitása Krúdyt olvasni valamiért, ezt a regényt elolvasva biztosan kedvet kap. A szerző nagyon pontos és árnyalt képet fest a legendás íróról, az akkori korszellemről, és a budapesti bordélyok világáról, melyeket Krúdy is szívesen látogatott. És egy asszonyról, aki korát megelőzve független egzisztenciájú nővé vált a múlt századfordulón. (Az itt közreadott recenzióm a Magyar Hang 2022. július 29-i számában jelent meg.) Vigyázat! Spoilert nyomokban tartalmaz.

Tovább
Szólj hozzá!
2022. október 20. 09:00 - olvassAmarával

Van élet a megbocsátás előtt?

Kedves Olvasó!

Folytatva a tegnap elkezdett Lévai Katalin-sorozatot ma a Tűzmadár című családregényéről szeretnék mesélni. Különleges könyv ez sok szempontból. Főhőse, Szavanov Emil, az írónő rokona, imádott nagynénjének volt a férje. Az én szívemben is fontos helyet foglal el ez a mű, mert egyrészt ez volt az első könyv, amit Lévai Katalintól olvastam, másrészt máig ható érzéseket ébresztett bennem. Ezért ez a bejegyzés most személyesebb lesz, mint az eddigiek. 

Tovább
1 komment
2022. október 19. 09:00 - olvassAmarával

A nagymama és a bakfis szövetsége

Generációk a Romkocsmában

Kedves Olvasó!

Az egyik kedvenc magyar írónőm Lévai Katalin. Bár már régóta tudtam az írói munkásságáról, bevallom őszintén, igazán elmélyedni csak az elmúlt szűk egy évben sikerült a könyveiben. Nagyon szeretem a stílusát, gyönyörűen, mondhatnám melankolikusan ír az élet dolgairól. Az elkövetkező három blog-posztomban Lévai Katalin három könyvéről szeretnék mesélni.

Tovább
Szólj hozzá!
2022. október 13. 09:00 - olvassAmarával

Nobel-díjat Houellebecq-nek is!

houellebecq.jpg Az idei irodalmi Nobel-díjra esélyes volt Michel Houellebecq is, legalábbis a fogadóirodák szerint. Mint tudjuk, végül nem ő kapta, hanem Annie Ernaux, de szerintem Houellebecq is kaphatta volna. Magyarországon is szélesebb körben felkapott íróvá a 2015-ös Behódolással vált, de a műveit hazájában, Franciaországban a 2000-es években adták ki, példának okáért a Csúcsont, amellyel "befutott" 2001-ben. Ezzel csak azt akartam előrebocsátani, hogy Houellebecq nem most kezdett azokról a problémákról írni, amelyekről a könyvei szólnak, tehát nem egy divathullámot lovagol meg.

Nem olvastam mindegyik könyvét, csupán hármat. De pont ő az a szerző, akit nem lehet egy szuszra „megenni”. Egy-egy könyvét ki kell heverni. 

Tovább
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása